Makers Sessies #3
MAKERSHUIS TILBURG X DE NIEUWE VORST
Vorst in de Zomer is natuurlijk niet compleet zonder nieuwe makers. Geniet vier avonden van uitprobeersels, proeves, onaffe zaken, openbare repetities en try-outs op het gebied van theater dans en wat dies meer zij…
PAY WHAT YOU WANT
Voor dit zomerprogramma hanteren we ‘Pay what you want’.
Jij bepaalt dus zelf na afloop wat je wilt en kunt betalen. Van elk bedrag, hoe klein ook, worden wij blij en het helpt ons werk van jonge makers te kunnen blijven presenteren.
Wel even je plekje reserveren.
PROGRAMMA:
Helena Araújo en Simon Van Schuylenbergh - Fame
Voor dit werk onderzoeken Helena Araújo en Simon Van Schuylenbergh het concept van succes in de kunstwereld. Met behulp van humor en prestatietools zullen ze de oorsprong ervan, de stappen en codes ervan in twijfel trekken en wie normaal gesproken ‘slagen’. Verwacht een mix van persoonlijke verhalen, situaties en incidenten. Binnen de verbeelding van ‘randanimatie voor hedendaagse kunst’ verwarmen ze de ruimte tot het politieke en het poëtische met elkaar verweven zijn.
In de voorbereiding op deze voorstelling deelt Helena haar praktijk van het mengen van stemtheater en haar liefde voor plotwendingen en slechte grappen met Simons goed-slechte smaak, waarbij ze faaloefeningen uitvoert.
Rozemarijn Romeijn
Rozemarijn Romeijn maakt theater. Hoewel… zelfs dat vraagt ze zich af. Onder begeleiding van Ine te Rietstap onderzoekt ze haar makerschap in inhoud en in vorm. Het vertrekpunt: haar vurige wens om onderdrukkende systemen te slopen. Soms figuurlijk. Vaak letterlijk. Haar onderzoek richt zich op het lesbisch-feministisch activisme van de jaren 70, dat verweven is met haar eigen leven. Ze sprak hiervoor met o.a. Maaike Meijer, haar oudtante en zichzelf. Sinds haar residentie (2022) bij Makershuis Tilburg werkt ze autonoom en performt ze haar eigen werk. Frauen Kommt Her!
Anthony van Gog - crowdkill
Anthony’s werk beweegt zich op het grensvlak van theater en beeldende kunst, waarbij hij lichaam, geluid en ruimte telkens opnieuw een spel laat aangaan. Als PLAN-maker in huis bij DansBrabant en bij Veem House for Performance onderzoekt hij de komende jaren het ‘zelfloze lichaam’ – het idee dat wij mensen geen vaste kern hebben, maar dat identiteit zich vormt door ons te spiegelen aan wat er buiten ons gebeurt. Zelfontplooiing is dan niet zozeer zich gestaag opbouwende ontwikkeling, maar een “naar alle kanten toe vallen, zonder enig houvast – een constant muterend lichaam”. Wat gebeurt er als wij deze zelfloze kern blootleggen? Als het lichaam geen referentiepunt meer heeft en zich nergens meer aan kan vasthouden?
Voor de Makers Sessies presenteert Anthony i.s.m. Boris de Klerk een geluidsinstallatie van zware basgeluiden en ambigue soundscapes die het lichaam in een staat van zelfloosheid brengen.
Josse Vessies - Extra Physical
"I see a pink and green bubble of air floating in the air between us.
Pressure on the back of my neck withholds me from speaking up.
I can not control the fire in my intestines, I need to act."
Onderzoekers zeggen dat we onze werkelijkheid hallucineren. Als je wakker bent, worden dezelfde hersengebieden geactiveerd als wanneer je hallucineert. In Extra Physical onderzoekt Josse Vessies samen met Amit Palgi en Celine Werkhoven de gewaarwordingen in, door en tussen ons lichaam die makkelijk genegeerd of als nutteloos afgedaan kunnen worden. Subtiele ervaringen die logisch gezien niet kloppen, maar als je er op een creatieve manier naar kijkt, grote relationele wijsheid in zich dragen. In deze fase van Extra Physical werken de performers aan een fysieke taal met helium, metaalfolie en videoprojecties. Fuck een mechanisch wereldbeeld! Omarm het luisteren naar de betekenis achter, in en rond onzin en sluit je aan bij de intieme fysieke hallucinaties.
Izah Hankammer
Izah Hankammer (1995) is een Filippijns-Duitse danseres, performer en maker. In 2020 studeerde zij af aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in de richting Contemporary Dance. In 2021 werden ze onderdeel van Makershuis Tilburg. Een lichaam dat transformeert en verbindt.
In Net zoals jij komt er een wezen ter wereld die zich constant aanpast. Het wezen en hun fysieke vertoning is fluïde, steeds veranderend en soms onbegrijpbaar. Wie het toen was, is die niet meer; en wie die is nu, zal die nooit zijn. Als een slijmerige regenworm probeert het wezen onze persoonlijke geavanceerde algoritmes van vooroordelen, labeling en profiling te ontsnappen. Een bijzonder wezen… of toch niet? Misschien is het wezen toch net zoals jij.